Loading...

خرید اویل سپراتور

اویل سپراتور   به عنوان جدا کننده هوا، روغن و آب در سیستم فیلتراسیون تعبیه شده است. محل نصب این قطعه در یک سیکل تبرید به شکل عمودی در خط دهش(گاز داغ) بین کمپرسور و کندانسورو قرار داده می شود. بین اویل سپراتور   (oil separator castel)  و کندانسور به منظور جلوگیری از برگشت جریان گاز از کندانسور باید شیر یک طرفه یا چک ولو قرار داده شود.

مزایای اویل سپراتور

  

در روغن برگشتی از اویل سپراتور   و ورود آن به رسیور یا کارتر کمپرسور  می تواند باعث روغن کاری قطعات متحرک شود.  این روغن کاری سبب کاهش ارتعاش و صدای کمپرسور، افزایش عملکرد سیستم با حذف کامل روغن از مجرای لوله ها و صفحات اواپراتور و کندانسور، صرفه جویی در مصرف انرژی و در نتیجه باعث افزایش طول عمر کمپرسور می گردد.

جدا کننده روغن   چیست؟

جدا کننده روغن   یا همان اویل سپراتور   بیشترین کاربرد را در سیستم های صنعتی، تهویه مطبوع و تجاری دارد. این قطعه وظیفه جداسازی روغن و مبرد را در خروجی کمپرسور این سیستم ها بر عهده دارد. وجود این قطعه می تواند در سلامت و طول عمر کمپرسور و سیستم نقش مهمی داشته باشد. در ادامه بیشتر با مشخصات و کاربردها و قیمت جداکننده زوغن   آشنا خواهیم شد.

ویژگی های اویل سپراتور  

اویل سپراتور   دارای بدنه ای از جنس فلنج و پوسته ای از فولاد است.  قابلیت کاربرد در همه سیستم های تبرید تجاری، صنعتی و تهویه  مطبوع که از مبردهایR22, R134a, R404A, R407C,R410A,R507 استفاده می کنند، را دارد. همچنین محدوده دمای  مجاز مبرد(TS)  این قطعه بین 130 -10 درجه می باشد.

نحوه کار اویل سپراتور چگونه است؟

در ورودی اویل سپراتور   مخلوط گاز و روغن سرعت بالایی دارند اما سرعت آن ها پس از برخورد با سطح بزرگ پوسته کاهش می یابد. این کاهش سرعت مخلوط گاز و روغن سبب سقوط قطرات روغن به ته مخزن می شود.

در صورتی که در داخل محفظه سطح روغن به سطح مجاز برسد سبب بالا آمد ن شناور می گردد. در این حالت مسیر برگشت روغن به طرف کمپرسور باز می شود. از قسمت بالای مخزن فشار زیادی بر سطح روغن وارد می گردد در نتیجه مسیر باز شده و روغن به سمت کارتر کمپرسور که دارای فشار کمتری است حرکت می کند.

ساختار جدا کننده روغن  

یکی از اجزا و قطعات مهم هر سیستم برودتی همین اویل سپراتور   است که در این سیستم ها به شکل یک صفحه فلزی ساخته می شوند. سه قسمت اصلی جدا کننده روغن   شامل بدنه، صفحه فلزی و شناور کننده می باشد.

جدا کننده روغن   یا اویل سپراتور   چه ویژگی هایی دارد؟

محل نصب این جدا کننده روغن در بین کمپرسور و کندانسور به شکل عمودی در سیستم برودتی می باشد.اویل سپراتور   دقیقا بعد از کمپرسور که روغن از آن خارج می شود قرار می گیرد تا روغن جمع شده توسط در اویل سپراتور بتواند دوباره کارتر کمپرسور ذخیره شود. جدا کننده روغن   با مبردهایی مانند  R507، R404A، R314a، R410A، R407C و R22 سازگاری دارد.

از ویژگی های دیگر اویل سپراتور جنس بدنه فلنج و جنس پوسته فولادی آن است که سبب طول عمر و دوام این جدا کننده روغن شده اند.

نحوه کار جدا کننده روغن  

طرز کار این اویل سپراتور   به این شکل است که در خروجی کمپرسور مخلوط روغن و گاز مبرد با سرعت و فشار بالا به جدا کننده روغن   که بعد از خروجی کمپرسور نصب شده است وارد می شود. در اثر برخورد این مخلوط با سطح بزرگ جدا کننده روغن یا قطعه فلزی صافی که در داخل آن قرار دارد به صورت ناگهانی از سرعت بالای آن کاسته می شود.

در نتیجه این کاهش سرعت قطرات روغن به ته مخزن سقوط می کنند. سپس وقتی که  در داخل قطعه جدا کننده روغن  ، روغن به سطح معینی رسید شناور می تواند بالا بیاید که باعث باز شدن مسیر برگشت روغن به سمت کمپرسور می شود. بر سطح روغن فشار زیادی وارد شده و سبب حرکت آن به سمت کارتر کمپرسور دارای فشار کمتری  است جریان پیدا می کند.

اویل سپراتور   یا جدا کننده روغن   چه کاربردهایی دارد؟

جداکننده روغن   در خروجی کمپرسور قرار می گیرد تا بتواند مبرد و روغن برگشتی از کمپرسور را از یکدیگر جدا سازی نماید. بنابراین تا حد زیادی باعث بهبود عملکرد در چرخه تبرید سیستم برودتی می شود.

یکی از موارد کاربرد و مصرف روغن برگشتی از کمپرسور که در کارتر ذخیره می شود استفاده آن در روغن کاری قطعات متحرک سیستم برودتی است. بنابراین روی عملکرد کمپرسور  می تواند تاثیر مثبتی داشته باشد. همچنین در مصرف روغن در سیستم صرفه جویی شده و سبب کاهش صدا و ارتعاش کمپرسور می شود.

قیمت جدا کننده روغن  

در کنار کیفیت و کارایی بالای این اویل سپراتور   قیمت آن بسیار مناسب است؛ هر چند انواع مدل های این جدا کننده روغن   دارای قیمت های متفاوتی می باشند.

قبل از اقدام به انتخاب و خرید اویل سپراتور باید در مورد مشخصات و قابلیت نوع جداکننده روغن اطلاعات کاملی بدست آورید تا متناسب با نیاز خود بتوانید اویل سپراتور مناسبی را انتخاب کنید. قیمت جدا کننده روغن   استوک در مقایسه با نوع آکبند آن ارزان‌تر است که باید آن را از نمایندگی مجاز خریداری کرد.

انواع اویل سپراتور   یا جدا کننده روغن  

اویل سپراتور   توسط شرکت   در انواع گوناگونی طراحی و وارد بازار می شود؛ برخی از مدل های این قطعه شامل 5540-4، 5540-7، 5540-9، 5540-11 و 5540-13 در بازار  وجود داردند. هر یک از این مدل ها دارای اطلاعات فنی خاصی هستند؛ برای مثال از ویژگی های فنی  جدا کننده روغن   مدل 5540 می توان به هرمتیک و بسته بودن این مدل و وجود اتصالات جوشی در آن اشاره کرد. همچنین این نوع جدا کننده روغن قابلیت جدا سازی از سیستم را ندارد که در موارد ضروری می توان از محل اتصالات لوله ها این قسمت را برش داد. مثال دیگر  جدا کننده روغن مدل 5520 است که دارای مشخصات جدا سازی از سیستم و قابلیت تخلیه را دارد. دقت کنید که انواع مختلف جدا کننده روغن دارای مخازن با حجم متفاوت می باشند.

نکته تعمیراتی در مورد جدا کننده روغن  

جدا کننده روغن   اغلب به صورت جوشی در سیکل برودتی قرار می گیرد و بدنه ی اویل سپراتور    از  یک تکه و جوشی ساخته شده است. بنابراین می توان جدا کننده روغن را یک قطعه یک بار مصرف به حساب آورد که در صورت خراب شدن به دلیل پاره شدن فیلتر داخلی یا شکستن یکی از قطعات داخلی مانند سیستم فلوتر یا ورقه ی جدا کننده روغن باید به‌طور کلی تعویض شود.

نکته مهم در مورد نگهداری جدا کننده روغن اینکه بهتر است محل نصب آن دور از جریان هوا و در جای گرم باشد. همچنین برای جلوگیری از بازگشت گاز از کندانسور باید از شیر یک طرفه یا چک ولو در بین اویل سپراتور    و کندانسور استفاده شود.

جدا کننده روغن   یا همان اویل سپراتور بیشترین کاربرد را در سیستم های صنعتی، تهویه مطبوع و تجاری دارد. این قطعه وظیفه جداسازی روغن و مبرد را در خروجی کمپرسور این سیستم ها بر عهده دارد. وجود این قطعه می تواند در سلامت و طول عمر کمپرسور و سیستم نقش مهمی داشته باشد. در ادامه بیشتر با مشخصات و کاربردها و قیمت جداکننده زوغن   آشنا خواهیم شد.

جدا کننده روغن   یا اویل سپراتور چه ویژگی هایی دارد؟

محل نصب این جدا کننده روغن در بین کمپرسور و کندانسور به شکل عمودی در سیستم برودتی می باشد. اویل سپراتور    دقیقا بعد از کمپرسور که روغن از آن خارج می شود قرار می گیرد تا روغن جمع شده توسط در اویل سپراتور بتواند دوباره کارتر کمپرسور ذخیره شود. جدا کننده روغن   با مبردهایی مانند  R507، R404A، R314a، R410A، R407C و R22 سازگاری دارد. از ویژگی های دیگر اویل سپراتور جنس بدنه فلنج و جنس پوسته فولادی آن است که سبب طول عمر و دوام این جدا کننده روغن شده اند.

اویل سپراتور یا جدا کننده روغن   چه کاربردهایی دارد؟

جداکننده روغن   در خروجی کمپرسور قرار می گیرد تا بتواند مبرد و روغن برگشتی از کمپرسور را از یکدیگر جدا سازی نماید. بنابراین تا حد زیادی باعث بهبود عملکرد در چرخه تبرید سیستم برودتی می شود. یکی از موارد کاربرد و مصرف روغن برگشتی از کمپرسور که در کارتر ذخیره می شود استفاده آن در روغن کاری قطعات متحرک سیستم برودتی است. بنابراین روی عملکرد کمپرسور  می تواند تاثیر مثبتی داشته باشد. همچنین در مصرف روغن در سیستم صرفه جویی شده و سبب کاهش صدا و ارتعاش کمپرسور می شود.

انتخاب جداکننده روغن

جداکننده روغن باید با توجه به نوع مبرد، شرایط کاری مورد انتظار برای محدودیت چرخه، یا جریان خط دمنده که توسط تولید کننده تعیین می شود، انتخاب شود. برای اینکه تشدیدات غیرضروری ایجاد نشود، سرعت گاز نباید بر اساس قسمت متقاطع جداکننده روغن از 0.4 متر بر ثانیه تجاوز کند. به همین ترتیب باید توجه داشت که اندازه خط کانال جداکننده روغن از اندازه خط منبع تغذیه دمنده کوچکتر نیست.

1- بدون هزینه روغن اساسی

جداکننده‌های روغن که دارای جزء شناور هستند، باید همانطور که دستورالعمل‌ها قبل از استقرار نشان می‌دهند، متهم به نفت شوند. این فعالیت معمولاً به دلیل بی‌توجهی یا عدم اطلاع از اهمیت آن فراموش می‌شود، با فرض اینکه این کار برای شروع قابلیت ابزار مهم است. در صورت عدم شارژ اساسی، روغن حذف شده از دمنده تا سطحی که انتظار می رود قطعه شناور داخل جداکننده روغن را فعال کند جمع می شود و ممکن است به دلیل نبود روغن به دمنده آسیب برساند. باید توجه داشت که تولید کننده گجت نمی تواند روغن را در تمام مدت شارژ کند، زیرا باید دقیقاً همان روغن استفاده شده در دمنده باشد.

میزان شارژ روغن اولیه مورد انتظار برای هر جداکننده روغن توسط سازنده آن اعلام می شود. با فرض استفاده از جداکننده روغن Kastel، اندازه مورد انتظار شارژ اولیه را می توان از جدول زیر حذف کرد.

2-نشت از طریق پورت NPT

چند نوع جداکننده نفت مجهز به درگاه‌های NPT هستند که با روکش‌ها و مهرهای فوق‌العاده بسته می‌شوند. این پورت برای معرفی یک سوپاپ امنیتی که ممکن است در چارچوب مورد انتظار باشد، کار شده است. یک لغزش معمولی در هنگام استقرار این است که این درگاه باز می شود و برای شارژ روغن استفاده می شود، در این صورت تثبیت آن به طور کلی خطرناک است و می تواند باعث نشت از این درگاه شود. در صورتی که نیاز به معرفی دریچه سلامت باشد، باید برای جلوگیری از ریزش احتیاط کرد.

3- مانع در روغن را به عقب برگرداند

طبق نقشه چارچوب، خط برگشت روغن را می توان با میل لنگ دمنده، خط کشش یا از طرف دیگر، در صورت لزوم، به مخزن روغن مرتبط کرد. در صورتی که خط برگشت روغن کم باشد یا مانع شود، روغن نمی تواند به دمنده بازگردد، بر این اساس، فشار آب قابل توجهی بر روی شناور وارد می شود که ممکن است باعث شود شناور از کار بیفتد و جداکننده روغن بیاید. کوتاه در نتیجه، استفاده از کانال روغن (غربال روغن) بعد از جداکننده روغن برای تمیز نگه داشتن روغن و جلوگیری از مسدود شدن راه آن تجویز می شود.

4- تجمع مبرد در داخل جداکننده روغن

جداکننده روغن می تواند مبرد را در داخل خود تقطیر کرده و زمانی که دمنده خاموش است آن را به کارتر منتقل کند. برای کاهش این مشکل می توانید از یک شیر یک طرفه بین جداکننده روغن و کندانسور استفاده کنید یا یک شیر برقی در خط برگشت روغن وارد کنید که با روشن شدن دمنده و گارانتی با یک دوره به تعویق می افتد. ناپدید شدن مبرد در داخل جداکننده روغن. روغن را باز کنید.

5-شارژ روغن به روش نادرست

یکی از خطاهای معمولی، شارژ اساسی روغن از طریق خط منبع تغذیه جداکننده روغن، پس از جوشکاری لوله کانال آن است. با فرض اینکه شارژ پس از جوشکاری یک طرف به پایان برسد، به دلیل کنتراست کششی، شارژ روغن از طرف مقابل دشوار خواهد بود. تکنیک ضروری برای شارژ روغن به شرح زیر است.

جداکننده روغن را از بسته نرم افزاری حذف کنید. جلوی پلاستیکی گلف و خروجی را از بین ببرید. با فرض اینکه گجت در حال حاضر مملو از نیتروژن است، اجازه دهید کاملاً فرو بریزد. شارژ اصلی را از درگاه اطلاعات انجام دهید (زمانی که درگاه نتیجه باز است) و سپس جوشکاری را کامل کنید. مطمئن شوید که از پارچه مرطوب استفاده کنید تا گرمای جوش به محل اتصال یا بدنه جداکننده روغن منتقل نشود.

نکته قابل توجه دیگر این است که روغن های تبرید محافظ رطوبت قوی هستند و عموماً در واکنش به مواد با چسبندگی آب و هوا، خورنده تولید می کنند، بنابراین توصیه می شود که جداکننده روغن و شارژ روغن در مراحل آخر جمع آوری چارچوب تبرید و متعاقب آن معرفی شود. اتمام جوشکاری چارچوب باید فوراً جاروبرقی شود تا زمان عرضه روغن تا رطوبت محدود شود.

6-شارژ روغن اشتباه

دمنده به دلیل داشتن قطعات متحرک به روغن نیاز دارد. روغن شارژ شده در داخل دمنده با مرزهای مختلفی مانند مبرد، دما، قوام و غیره انتخاب می شود و توسط سازنده دمنده شارژ می شود. بسیار مهم است که نوع روغن شارژ شده در جداکننده روغن معادل روغن موجود در دمنده باشد. شارژ روغن های مختلف ممکن است به دلیل عدم تطابق با مبرد یا روغن داخل دمنده، مشکلات زیادی را برای چرخه تبرید ایجاد کند. برای در روغن‌های موضعی، B5.2، BSE32 و BSE55 در دمنده‌های سیلندر بیتزر بر اساس نوع و درخواست استفاده می‌شوند.

نحوه صحیح انتخاب اویل سپراتور

\"\"

TURBOIL_F_DOCTEC_12_07_GB TURBOIL_RF_DOCTEC_12_07_GB